Over GPS/GPX

GPS

Via GPS-satellieten kan je met een GPS-ontvanger of een smartphone je precieze positie op aarde bepalen. GPS staat voor Global Positioning System, ooit ontwikkeld voor militaire doeleinden. Alle GPS-satellieten zenden een zwak radiosignaal uit en uit de verschillen tussen de radiosignalen van tenminste 3 satellieten kan je GPS-ontvanger je positie en hoogte berekenen. (NB: GPS heeft niets te maken met het GSM-telefoonnetwerk). 

Veel moderne smartphones zijn ook voorzien van een GPS-ontvanger. Met een GPS-app maak je van je smartphone een volwaardige GPS-ontvanger, waarmee je routes kunt opnemen en aflopen. Zo zijn bijvoorbeeld TOPO-GPS  of ViewRanger  behoorlijk handige apps. Die zijn gratis, alleen moet je voor vier tot tien Euro de stafkaarten van Nederland (of elders) aanschaffen.

GPX

Een GPS-ontvanger kan de route die je wandelt opnemen. Elke paar minuten wordt je positie bepaald en opgeslagen. Ook kan je speciale punten opgeven, bijvoorbeeld een café onderweg. Elk GPS-apparaat (of smartphone met GPS-app) kan de opgenomen route uitwisselen via internet met andere apparaten. Het gestandaardiseerde formaat voor deze uitwisseling heet GPX. Dit is de afkorting van GPs eXchange format. Dit filetype beschrijft waypoints en tracks en heeft  .GPX als file-extensie. Bekijk eens een voorbeeld van een GPX-file hier. Van elke wandeling op deze site is een GPX-file gemaakt die je kunt downloaden op je telefoon, laptop of GPS-apparaat. Zoek de de gedownloade GPX-file op je apparaat en druk op het 'delen- icon'. Alle GPX-files van HekjesenSlootjes beginnen met HenS en dan de naam van de route.  Je apparaat vraagt dan met welke app je het bestand wilt openen en dan kies je voor TOPO-GPS of ViewRanger. De route en de interessante punten zijn dan direct zichtbaar. 

Een smartphone kan naast de GPS-ontvanger ook het GSM-netwerk gebruiken voor positiebepaling, omdat de posities van alle GSM-masten bekend is. Dit laatste veronderstelt wel een internetverbinding en vraagt relatief veel stroom. GPS-radiosignalen ontvangen kost bijna geen stroom en als je een hele dag gaat wandelen met je GPS kun je het best je telefoon in de vliegtuigstand zetten. Anders is hij na een paar uur leeg. In TOPO-GPS kun je daarom ook de benodigde achtergrondkaart van je route van te voren thuis downloaden, dat bespaart stroom (en netwerk MB's).